Psoriasis Solarium 

 

UVB-behandling Det ultravioletta ljus som har effekt vid psoriasis är UVB. UVB-behandling brukar ges tre gånger i veckan. Det kan ta 8-12 veckor innan man får full effekt. Vanliga solarier är inte verksamma mot psoriasis.
 

 

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som kan drabba både hud och leder. Den är en av våra vanligaste folksjukdomar. Det finns 250 000-300 000 personer med någon form av psoriasis i Sverige. Hos drygt hälften av dessa debuterar sjukdomen före 25 års ålder. Psoriasis kommer från det grekiska ordet psora som betyder skorv, klåda eller utslag.

Psoriasis - en systemsjukdom

Psoriasis har länge setts som en hudsjukdom, men sjukdomen har visat sig vara mer omfattande än så. I dag vet vi att psoriasis är en systemsjukdom och att det kan finnas kopplingar mellan psoriasis och ledbesvär, mag- och tarmbesvär, ögonsjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning visar också att många psoriasissjuka upplever att de har nedsatt livskvalitet. Läs mer om psoriasis och livskvalitet här.

Psoriasis (hud)

Psoriasis i huden karakteriseras av en kraftig nybildning av hudceller. Detta syns som fjällande rodnande torra fläckar på hud och i hårbotten. Psoriasis går i skov och varierar mycket i intensitet och utbredning mellan olika individer. Det finns idag ingen behandling som kan bota psoriasis eller psoriasisartrit. Däremot kan en bra individuellt anpassad behandling ge goda förutsättningar för ett bra liv. Vissa psoriasissjuka har lindriga besvär och kan vara symtomfria under långa perioder medan andra har kontinuerliga besvär av sin sjukdom.

Ärftliga faktorer i kombination med yttre faktorer är sannolikt den vanligaste förklaringen till att psoriasis uppträder. Yttre faktorer som kan utlösa sjukdomen är infektioner eller någon form av livskris.

Skaffa tränings/Spakort

All inklusive även Spa

Årkort Vuxen        2999 kr

Halvårskort          2295 kr

Årskort ungdom    1999 kr

(14-18 år)

Halvårskort           1250kr

(14-18 år)

Dagkort                  120 kr

Autogiro           299 kr/mån

(bindningstid)       1 år 

Swish 123 336 5616